Zvětšení rozsahu ADC [CZ]

Dobrý den,
chtěl bych pomocí napěťového děliče rozšířit rozsah měřitelného napětí pomocí ADC. Předpokládám, že teď je maximální hodnota Dána napájecím napětím.

Chci poprosit o radu v jakých řádech se mám s odpory pohybovat. Neboli, jaký je vnitřní odpor ADC? V datasheetu jsem našel položku Radc (sampling switch resistance) = 1kOhm. Ale nevím zda je to ta správná hodnota, kterou se mám řídit.

Plus budu rád za jakoukoli radu na co si dát pozor (například u arduina je prý nebezpečné k analog pinu připojovat něco dříve, než je připojeno napájecí napětí)…

Budete používat Sensor Module, nebo přímé napojení na GPIO piny core Module? Jak vélké napájení chcete měřit? Maximální vstupní napětí je standardně 3 V.

V případě Sensor Module je možné přeosadit přímo SMD rezistory pokud si na to troufáte (schéma na githubu). Jinak postačí prakticky jenom napěťový dělič, který se dá zapojit z vývodových odporů přímo na svorkovnici.

Radc je “sampling switch resistance” což je jen sériový odpor k smaplovacímu kondenzátorů. Vstupní odpor/impedance bude určitě vyšší bude to pravděpodobně Rain = 50k ohm. Více je v datasheetu k čipu v Table 65, kde jsou i závistlosti na rychlost vzorkování.

1 Like

Sensor module asi pouzivat nebudu, ale dekuji za tip s SMD rezistorem.

Merit budu v jednom pripade asi do 5V (akumulator 18650) a v druhem do 20V (takze pomer resistoru cca 7:1). Zvolim tedy rezistory v radu jednotek kOhm…maximalne. S pripojenim pouze po dobu mereni.

1 Like